13:51 lördag 26 november, 2022
4.9 C
Nödinge-Nol

Alebo döms för bedrägeri – lurade investerare på miljonbelopp

En man i 50-årsåldern hemmahörande i Älvängen döms av Göteborgs tingsrätt till 2 år och 6 månaders fängelse samt 10 års utvisning för fyra fall av grovt bedrägeri.

Text

En iransk medborgare i 50-årsåldern hemmahörande i Älvängen döms av Göteborgs tingsrätt för fyra fall av grovt bedrägeri. Något som NyTeknik tidigare rapporterat om.

Mannen uppgav att han uppfunnit en luftvärmare med mycket låg energiförbrukning, som skapar 8 – 12 gånger så mycket värme som det tillförs el från eluttaget. Han påstod även att tekniken använts i Tyskland under två år samt att luftvärmaren ska ha certifierats.

”I ett magnetiskt fält aktiveras, accelereras laddade partiklar. De laddade partiklarna ökar i antal, de når en hög energinivå och när de bromsas upp
avger de sin energi i form av värme.”, så beskrev mannen maskinen via företagets nu oåtkomliga hemsida.

Ett sakkunnigutlåtande från forskningsinstitutet RISE stämmer inte påståendet att luftvärmaren har en värmefaktor på 8-12. Utan snarare en värmefaktor på 1, det vill säga att den skapar lika mycket värme som det tillförs el.

Av polisutredningen framkommer det att det patent som mannen säger sig ha inte existerar i Sverige eller i övriga världen.

Uppfinningen påstods vara banbrytande och skulle motverka jordens energiproblem. Bild: Polisen

“En framstående person i hela världen”

Mannen uppgav i förhör att han är en framstående person i hela världen, men vill inte uppge vad han jobbat med eller arbetat tidigare. Detta eftersom mannen inte vill “avslöja statlig information”

Döms till fängelse och utvisning

Mannen döms av Göteborgs tingsrätt till fängelse i 2 år och 6 månader samt 10 års utvisning. Den dömde mannen ska även betala skadestånd till 3 företag på sammanlagt 15.6 miljoner kronor.

 

LÄS OCKSÅ: NyTeknik: Uppfann ”evighetsmaskin” – döms till fängelse för bedrägeri

Publicerad: